Schilder inhuren of zelf doen?

Een schilder inhuren is in deze tijd best moeilijk omdat de meeste schilders een volle agenda hebben en dan heb je jezelf ook vast afgevraagd wat kost een schilder per uur of het uurtarief cq uurloon schilder?

Op de vraag wat kost een schilder is in deze tijd niet een eenduidig antwoord te geven. Corona / COVID heeft gezorgd dat veel consumenten hun geld anders zijn gaan besteden en meer geld aan het onderhoud van hun huis uitgeven. Hierdoor is er meer vraag naar schilder dan er beschikbaar zijn, het uurtarief schilder 2023 stijgt hierdoor nog steeds. Ook zijn er schilders in dienst die nu voor henzelf beginnen waardoor het uurtarief schilder ZZP ook stijgt. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stijgen de materiaalprijzen ook en daarmee de kosten schilder.

Wat een schilder per uur vraagt, zegt nog niets over de kwaliteit van de schilder en het schilderwerk. Hieronder leggen wij uit waar je op moet letten, zodat je een betere afweging kunt maken hoe je een schilder inhuurt of wellicht zelf aan de slag gaat. JouwLokaleSchilder.nl zorgt er in elk geval voor dat de schilders kwaliteit leveren en dat de kosten van de schilder daarmee in verhouding blijft.

JouwLokaleSchilder

Weersomstandigheden en tijdstip

  • Schilder je in de winter? Dan zal de schilder erop moeten letten dat hij niet schildert met een gewone reguliere buitenverf. De verdunningen in de verf, die ervoor zorgen dat de verf opgebracht kan worden en goed vloeit, kunnen nu haast niet meer verdampen. De verf droogt hierdoor niet en zal dagenlang nat blijven. Ook kan de verf (licht) bevriezen. Als je alsnog in de winter buiten wilt schilderen, gebruik dan professionele en speciale buitenverf die ontwikkeld is om bij koude temperaturen te schilderen. Wil je alle risico’s vermijden in de winter, gebruik dan speciale vochtwerende doeken i.c.m. steigers om jouw woning in te pakken.
  • Schilder je in de zomer? Ook dan zul je op de temperatuur moeten letten. De ideale temperatuur voor het buiten schilderen is ongeveer 20 graden, hierdoor is de open tijd waarvan gebruik gemaakt kan worden maximaal. Open tijd betekent de mate waarin de verf kan vloeien totdat de droging echt merkbaar wordt. De open tijd neemt af als de temperatuur stijgt. Als de temperatuur hoog is dan wordt de open tijd zodanig kort, dat het onmogelijk wordt de verf zonder strepen of structuur te verwerken. Bij echt hoge temperaturen kan de verf, vooral bij donkere kleuren, zelfs gaan ‘koken’, zodat er onthechting zal plaatsvinden.
  • Vroeg op de dag is de beste tijd om met het schilderen te beginnen, hierdoor is de verf droog tegen het einde van de dag en zullen er niet veel dauwdruppels ontstaan.

De juiste verf en hoeveelheid

  • Let op de hoeveelheid verf die je aanschaft. Als je zelf aan de slag gaat is het inschatten van de hoeveelheid verf die je nodig hebt soms moeilijk. Zeker nu is verf duur, je kunt dus beter verf erbij kopen dan dat je ermee blijft zitten. Dit kan al snel enkele honderden euro's schelen.
  • Kies voor een professionele verf in plaats van enkel de goedkoopste verf. Onder de zware weersomstandigheden in Nederland zie je de verf snel in kwaliteit van goedkopere verf met sprongen achteruit gaan. Gebruik zowel voor de grondverf als de lakverf een professionele kwaliteit. Een slechte kwaliteit grondverf zal snel gaan poederen, wat de duurzaamheid van de professionele lak ten nadele komt. Goedkoop is op de lange termijn vaak snel duurkoop.
  • Ook verf heeft een houdbaarheidsdatum. Wees raadzaam indien je nog verf hebt staan van een vorige opknapbeurt of wellicht overgenomen van vorige bewoners. Over de tijd kan de kleur van de verf veranderen. Indien de verf ongeopend is en tussen 5 en 25 graden bewaard is zal deze waarschijnlijk nog prima te gebruiken zijn.
JouwLokaleSchilder

  • Kies voor buitenschilderwerk een alkydverf. Verf op waterbasis (acrylverf) is uitstekend voor binnen, maar minder geschikt voor buiten. Acrylverf kent veel voordelen: een minder sterke geur, minder schadelijk voor de gezondheid, het vergeelt niet en het heeft een snelle droogtijd. Het is alleen minder geschikt voor buitenschilderwerk vanwege het Nederlandse klimaat; de luchtvochtigheid is vaak te hoog, wat vertragend werkt op de droging van de verf. In de (felle) zon droogt acrylverf juist weer te snel. Alkydverf is makkelijker te verwerken en ook duurzamer. Doordat de verf langzamer droogt, kun je langer met een kwast strijken en eventuele fouten makkelijk herstellen. Daardoor krijg je een strakker eindresultaat.
  • Houd er rekening mee dat er altijd roet op de oude verflaag van houtwerk zit. Deze is afkomstig van de regen; de roet zit in de lucht door vervuiling uit auto's en industrie. Zorg ervoor dat je deze laag goed schoonmaakt middels een goede verfreiniger. Ammoniak is niet voldoende omdat deze niet goed ontvet. Als je niet goed ontvet zal de vettigheid in de lak worden geschuurd, zodat het alleen maar moeilijker wordt het vet te verwijderen.
  • Schilder je de eerste verdieping of hoger? Gebruik dan altijd een goede, stabiele ladder of liever nog voor een (rol)steiger.
  • Vaak is verdunnen van de verf niet nodig en zelfs ongewenst. In de aanwijzingen op het etiket van de verf is te lezen of verdunning nodig is of niet.
  • Gebruik voor kozijnen geen platte, maar ronde kwasten. Kwasten met een afgeschuinde punt (puntkwasten) maken het makkelijker om nauwkeurig te schilderen. Naast een goede kwaliteit buitenverf, is het ook belangrijk om goede kwaliteit van de kwasten te gebruiken. Voor grotere oppervlaktes is een roller handiger.
  • Behandel de dakgoot nooit met een afsluitende verf. De betimmering rond de zinken dakgoot is namelijk altijd vochtig. Als je een hoogglans of zijdeglans verf gebruikt, zal die gaan bladderen. Gebruik altijd een vocht-regulerende verf.
  • Kit de randen tussen steen en houtwerk nooit dicht. Veel mensen vinden het netter om de kieren tussen steen en houtwerk af te kitten met acryllaatkit of zelfs siliconenkit. Dit is echter absoluut niet raadzaam. De kieren tussen de stenen en het houtwerk zorgen er namelijk voor dat vocht uit de stenen beter een uitweg vindt. Als je deze randen en kieren dichtstopt, vergroot je kans op bladderende kozijnen. Het vocht zoekt op een gegeven moment toch een uitweg…
JouwLokaleSchilder

Voorwerk en schuren

  • Maak het houtwerk goed schoon vóórdat je gaat schuren. Verwijder het grove vuil en ontvet dan de kozijnen met water en een ontvetter. Verwijder daarna nog eens vuil en losse verf met een borstel en verfkrabber. Voor loslatende verf die niet los genoeg zit (te herkennen aan de kleine blaasjes) om te verwijderen met een krabber, kun je een föhn gebruiken. Let wel op dat je niet tegen het glas föhnt.
  • Rotte delen moet je wegsteken met een beitel, tot al het rotte hout weg is. Daarna kun je het houtwerk behandelen met houtrotstop en repareren met houtrotvuller. Houd rekening met lange droogtijden van zowel de houtrotstop als de houtrotvuller. Wanneer er houtrot in de kozijnen zit moet al het zachte hout verwijderd worden. Hout dat aangetast is door houtrot zal verder gaan met rotten. Het is dus zaak dat al het besmette hout goed weggestoken wordt en de uiteinden van het gezonde deel behandeld wordt met een houtrot-stop.
  • Schuur de buitenkozijnen met korrel 80 en eindig met korrel 120. Je kunt dit doen met met schuurpapier, een schuurblok of een handschuurmachine. Kozijnen helemaal kaalschuren is alleen nodig bij een heel slechte oude verflaag, of als je een heel glad eindresultaat wilt. Borstel als laatste de kozijnen schoon en neem alles af met een vochtige doek.
  • Plak de ruiten af met afplaktape. Kies liefst uv-bestendige tape. Die is iets duurder, maar geeft een beter resultaat en kun je langer laten zitten. Gewone tape (dus niet uv-bestendig) kun je maximaal 2 dagen laten zitten.

Steekhoudende prijsindicatie zonder moeite

Bij JouwLokaleSchilder.nl bieden we je de mogelijkheid om geheel vrijblijvend een steekhoudende prijsindicatie aan te vragen. Hiervoor hoef je zelf niets meer te doen dan een aantal foto's van de te schilderen elementen naar ons toe te sturen. Dit kun je direct doen met je mobiel.

De foto's die jij ons stuurt worden beoordeeld door een professionele schilder waarna je direct een prijsindicatie in je mail ontvangt. Mocht je dit een interessante prijs vinden, dan kunnen wij geheel vrijblijvend een schilder langs sturen om bij de woning te komen kijken. De schilder beoordeelt dan de huidige kwaliteit van het schilderwerk en je kunt dan zelf nog extra elementen aangeven.

Bij vragen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice. Deze staat op werkdagen altijd voor jou klaar.

JouwLokaleSchilder
JouwLokaleSchilder

Het echte werk

  • Breng eerst een laag grondverf aan op de gerepareerde delen. Doe dit bij voorkeur met een grondverf die een lichtere kleur heeft dan de kleur van je verf.
  • Breng de eerste laag verf aan. Hou een vaste volgorde aan, zodat je geen stukje vergeet. Schilder altijd van boven naar beneden. Begin bij de bovenste 'ligger' en werk in een vaste volgorde naar beneden. Grotere delen, zoals luiken, doe je als laatste. Breng de verf niet te dik aan.
  • Nadat de eerste verflaag droog is schuur je deze licht op. Dit kun je het beste doen met fijn schuurpapier (korrel 240 of 320). Maak de kwasten tussendoor niet schoon, maar bewaar ze (bij waterverdunbare verf) in een potje met water of bewaar ze (bij oplosmiddel houdende verf) in een gesloten plastic zakje in de vriezer.
  • Breng nu de tweede laag aan (en zonodig nog een derde laag). Haal de afplaktape weg zodra de verf stofdroog is. Watergedragen verf droogt sneller dan oplosmiddelhoudende verf. Twijfel je of er een stukje is overgeslagen of zie je een kleurverschil? Wacht eerst tot alles helemaal droog is.
  • Gooi kwasten en rollers weg bij het restafval. Laat de kwasten en rollers daarvoor eerst goed opdrogen. Door het bij het restafval te doen is het minder belastend voor het milieu dan uitspoelen. De restant verf kun je inleveren als klein chemisch afval.

Persoonlijk contact en een vrijblijvende prijsindicatie.

Wij hopen je op weg geholpen te hebben met bovenstaande tips om tot een kwalitatief goed schilderwerk te komen. Kies je om het schilderwerk uit te besteden, dan zorgt JouwLokaleSchilder.nl dat jouw woning kwalitatief wordt geschilderd.

Vrijblijvende prijsindicatie berekenen
JouwLokaleSchilder